wtorek, 7 maja 2013

Dieta dzieci autystycznych




U większości dzieci autystycznych korzystne okazuje się zastosowanie diety bezglutenowej, bezmlecznej i bezcukrowej.Większość dzieci autystycznych ma problemy z chorymi jelitami z tzw. zespołem cieknącego jelita czy inaczej nazywanym nieszczelnym jelitem czy dziurawym. Dysbioza jelit w głównej mierze spowodowana jest przez drożdżycę układu pokarmowego. Głównym winowajcą zwykle jest Candida albicans (lub inne, jest ok. 100 różnych rodzajów Candida). Jest to grzyb, który jest naturalną florą fizjologiczną występującą w organizmie każdego człowieka. Niebezpieczny jest jego niekontrolowany przez organizm rozrost. Jednym z powodów rozrostu grzyba jest osłabiony system odpornościowy człowieka. Drugim częstszym powodem rozrostu candidy jest stosowanie przewlekłej antybiotykoterapii. Antybiotyki zabijają korzystne dla jelita bakterie kontrolujące rozrost niekorzystnych dla człowieka drożdżaków. Przed zastosowaniem diety zasadnym byłoby przeprowadzić dziecku badania na peptydy w moczu inaczej zwane opiaty. Chodzi tu o związki niekompletnie strawionych cząsteczek białek jakie znajdują się w glutenie tzw. glutenomorfiny, które poprzez nieszczelne jelito dostają się do krwiobiegu. Podobne związki tworzą się również z kazeiny, która rozkłada się w żołądku na kazomorfiny. Oba te związki poprzez nieszczelne jelito trafiają do krwiobiegu, a w następnej kolejności do układu nerwowego, a także do mózgu. Peptydy, które pochodzą z kazeiny lub glutenu swoją strukturą chemiczną przypominają opioidy takie jak morfina. Gdy docierają one do mózgu dają efekt podobny jak po zażyciu narkotyku. Stąd bierze się okrojony jadłospis oraz przywiązanie do określonych potraw typu chleb, serek homogenizowany, ciastka, pizza. Produkty te działają jak narkotyk i dają podobne objawy jak u osób uzależnionych od morfiny czyli mogą to być:
  • niewrażliwość na ból
  • nagłe zmiany nastroju
  • śmiechawki
  • izolowanie się
Często pojawiają się zmiany w zmysłach:
słuchu (nadwrażliwość lub niedowrażliwość słuchowa, zatykanie uszu lub wręcz odwrotnie pokrzykiwania zachowywanie się bardzo głośno pukanie przedmiotami, włączanie głośnych zabawek do znudzenia)
węchu (dziecko obwąchuje różne przedmioty lub je liże a czasem nawet osoby)
smaku (jedzą wybrane produkty wkładają przedmioty do buzi lub ręce)
dotyku (może to być niedowrażliwość lub nadwrażliwość dotykowa, przy nadwrażliwości dotykowej dzieci często się rozbierają z ubrań zdejmują skarpetki czy nawet buty, nie chcą być przytulane czy dotykane. Przy niedowrażliwości wręcz odwrotnie, potrafią okaleczać się, wyrywać sobie włosy, przytrzaskiwać ręce drzwiami
wzroku (czasem dzieci widzą słabiej, dlatego częstym zjawiskiem jest stanie z głową w telewizorze lub obsesyjnie wpatrują się w światła, inne dzieci widzą zbyt ostro i wtedy mrużą oczy czy chowają się pod stół czy do szafy).
Wszystkie te zachowania związane są z chorymi jelitami i często krążącymi po organizmie opiatami.
Dzieci autystyczne, którym szkodzi gluten i kazeina mają podniesiony poziom peptydów opatowych w moczu. Badanie to nie jest możliwe do wykonania w naszym kraju.Aby badanie to by było wiarygodne można przeprowadzić do ok. 6 miesięcy od zastosowania diety. Zasadnym jednak byłoby przed wprowadzeniem diety bezglutenowej wykonać to badanie.Jakiś procent dzieci jest wrażliwy na gluten i na kazeinę. Jednak są dzieci, które mogą jeść gluten a kazeiny nie lub odwrotnie.Jest również grupa dzieci, która bardzo źle reaguje na cukier.Kolejnym badaniem, które dobrze jest wykonać to panel alergiczny. Duży procent dzieci Autystycznych ma alergie pokarmowe i to na różne produkty.Każde dziecko inaczej reaguje i należy mieć to na uwadze, że produkty wypisane tutaj są pewnego rodzaju podpowiedzią. (jeśli dziecko ma uczulenie na jajka, a u nas na liście jest to produkt bezpieczny to oczywiście naszemu dziecku go nie podajemy.)Jak już zdecydujemy się wprowadzić taką dietę dobrze byłoby skorzystać z porady dietetyka. Pamiętajmy, że dzieci autystyczne zwykle mają już okrojony jadłospis do tego nie wchłaniają dobrze mikroelementów i witamin, a w odpowiedniej ilości składniki odżywcze potrzebne są do prawidłowej pracy organizmu. Jeśli wycofujemy jakąś grupę produktów musimy coś zaoferować w zamian.

Nie można jeść:
  • słodyczy!!
  • mleka, masła, serów,jogurtów
  • owoców innych niż dozwolone (kategorycznie nie można podawać winogron, bananów)
  • chleba
  • ziemniaków
  • białego ryżu
  • mąki
  • konserwantów (kostek rosołowych, przypraw uniwersalnnych, produktów „w proszku”)
  • cukru, miodu, słodzika
  • drożdży, grzybów, produktów pleśniowych i konserwowych, kiszonych
  • octu, musztardy, ketchupu, majonezu
  • kapusty kiszonej surowej i kiszonych ogórków surowych
  • soków owocowych
  • unikać należy herbaty i wody chlorowanej
 
Można jeść:
  • Kaszę gryczaną i jaglaną, brązowy ryż, chlebki ryżowe 100% ryż brązowy, chlebek kukurydziany, popkornowy (te w niewielkich ilościach)
  • ryby i drób (gotowane, duszone z warzywami, smażone na oliwie z oliwek)
  • jajka, jabłka zielone, gruszki, kiwi, grapefruity (jeden owoc dziennie), jabłko najlepiej bez skórki, dużo cytryny
  • czosnek, cebulę, kapustę kiszonę gotowaną lub duszoną
  • pestki dyni i słonecznika
  • warzywa zielone: brokuły, por, sałata, brukselka, kapusta, papryka, ogórek ,cukinia i inne bez: pomidorów, ziemniaków. Marchweka - tylko surowa!
  • soczewicę,ciecierzycę, suchą fasolę i groch, groszek- ugotowane (nie z puszki)
  • popkorn robiony w domu na oliwie z oliwek lub na „sucho” (i to rzadko), chrupki kukurydziane (kukurydza rzadko lub wcale)
  • mleko sojowe o ile nie ma na nie alergii
  • sok z marchwi
  • oliwę z oliwek, olej lniany
  • wodę mineralną (na początku najlepiej przegotowana)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz